سازمان تامین اجتماعی بیمه مشاغل آزاد را برای افراد فاقد بیمه اجباری ارائه میدهد. این بیمه در دو طرح با نرخهای 12 درصد و 18 درصد ارائه میشود که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. با انتخاب بیمه مشاغل آزاد 18 درصد، شما از پوششهای بیشتری مانند بازنشستگی و ازکارافتادگی بهرهمند خواهید شد، در حالی که طرح 12 درصد فقط بازنشستگی را شامل میشود. اگر به دنبال تضمین آینده مالی خود هستید، با مطالعه این مقاله با کلیه شرایط بیمه مشاغل آزاد آشنا خواهید شد.
بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد چیست؟ تفاوت بیمه اختیاری و اجباری
بیمه تامین اجتماعی در دو دسته بیمه اجباری و بیمه اختیاری ارائه میشود. در حقیقت بیمه اجباری، برای افراد کارمند یا مشمول قانونکار در نظر گرفته شده است که کارفرما باید بخش بیشتری از سهم بیمه را پرداخت کند. بیمه اختیاری نیز برای مشاغل آزاد در نظر گرفته شده است که شامل بیمهنامه مشاغل ازاد ۱۲ درصد و بیمه مشاغل ازاد ۱۸ درصد میشود. در ادامه، به بررسی دقیقتر شرایط بیمه تامین اجتماعی آزاد و تفاوت آن با بیمه اختیاری میپردازیم.
توجه داشته باشید که در بیمه خویش فرما هر فرد باید حق بیمه خود را پرداخت کند، اما در مشاغل آزاد فرد کارفرما دارد.
بیمه اجباری تامین اجتماعی | پرداخت حق بیمه بر عهده کارفرما
بیمه اجباری تامین اجتماعی، یکی از بیمههای طراحی شده برای مشمولین قانون کار است. این بیمه برای همه افرادی که رابطه کاری مشخصی با کارفرما دارند، اجباری است. کارفرمایان موظفند کلیه کارکنان خود را حتی در قراردادهای ساعتی یا آزمایشی بیمه کنند. بیمه نکردن افراد شرکت یا کارگاه عواقب قانونی و مالی سنگینی را به همراه خواهد داشت.
طبق قوانین جدید بیمه 1403، کارفرمایان حقوقی غیردولتی میتوانند نام خود را در لیست بیمه کارکنان ثبت کنند تا حق بیمه آنها بر اساس درآمد واقعی محاسبه شود. همچنین کارفرمایان باید در کنار پرداخت حقوق و بیمه کارکنان، اظهارنامه مالیاتی را نیز در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
بیمه اختیاری تامین اجتماعی | پرداخت حق بیمه با شخص بیمه شونده
برای افرادی که مشمول هیچ نوع بیمهای نیستند، بیمه اختیاری تامین اجتماعی گزینهای مناسب است. این نوع بیمه شامل بیمه مشاغل آزاد و بیمه خویشفرما میشود و افرادی که کارفرما ندارند یا صاحبان مشاغل هستند، این پوشش برای آنها قابل استفاده است. همچنین کارگرانی که از سوی کارفرمای خود بیمه نشدهاند نیز میتوانند از بیمه مشاغل آزاد بهرهمند شوند.
- شرط سنی و سابقه: برای ثبتنام در این بیمه، افراد باید حداکثر 50 سال سن داشته باشند. افرادی که بیش از 55 سال سن دارند، باید معادل سالهای مازاد سنی خود، سابقه پرداخت حق بیمه را انجام دهند. درصورتیکه فردی حداقل 10 سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد، از شرط سنی معاف خواهد بود.
- مهلت پرداخت حق بیمه: حق بیمه باید حداکثر تا آخرین روز دو ماه پس از پایان ماه بیمه پرداخت شود. اگر فاصله بین پرداختها بیش از سه ماه باشد، قرارداد لغو خواهد شد و تمدید آن نیاز به درخواست مجدد دارد. با این حال، تسهیلاتی جدید ایجاد شده که به بیمهشدگان اجازه میدهد یکبار در طول هر قرارداد، مهلت پرداخت خود را به چهار ماه افزایش دهند.
- روشهای ثبتنام: ثبتنام برای بیمه مشاغل آزاد به صورت حضوری در شعب سازمان تامین اجتماعی یا به صورت غیرحضوری از طریق سایت سازمان انجام میشود. ارائه مدارکی مانند شناسنامه، کارت ملی، پروانه کسب (برای صاحبان مشاغل) و مدارک شناسایی اعضای خانواده برای ثبت نام در بیمه اختیاری ضروری است.
توجه داشته باشید زمانی که فرد تحت پوشش بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی قرار گیرد، پرداخت هزینه بیمه تامین اجتماعی آزاد به عهده فرد است که پرداخت بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد به دو روش حضوری و اینترنتی ممکن است.
شرایط ثبت نام بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد
بیمه بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی برای افرادی است که مشمول بیمه اجباری نیستند. برای ثبتنام در این بیمه، داشتن حداقل ۱۸ سال سن الزامی است. مردان باید حداکثر ۵۰ سال و زنان ۴۵ سال سن داشته باشند که در صورت داشتن سابقه ۱۰ سال پرداخت بیمه، شرط سنی اعمال نمیشود. همچنین، برخی از مشاغل نیاز به ارائه مدارک اثبات شغل دارند.
بهجز بحث بیمه، صاحبان مشاغل باید نسبت به ارسال اظهارنامه و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در موعد مقرر نیز اقدام کنند. توجه داشته باشید تسلیم نکردن اظهارنامه ارزش افزوده و پرداخت مالیات در موعد مقرر برای مودیان مالیاتی جرایم سنگین به همراه خواهد داشت.
نحوه ثبت نام بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی
برای ثبتنام بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی، دو روش حضوری و غیرحضوری وجود دارد. در روش حضوری، به نزدیکترین شعبه سازمان بیمه مراجعه کرده و فرمهای مربوطه را تکمیل کنید. پس از بررسی، نتیجه ظرف دو ماه اعلام میشود. مراحل ثبت نام بیمه تامین اجتماعی از روش غیر حضوری به شرح زیر است:
- به وبسایت سازمان تامین اجتماعی به آدرس https://es.tamin.ir مراجعه کنید.
- با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود وارد پنل کاربری شوید.
- از منوی «بیمهشدگان» گزینه «انعقاد قرارداد بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد» را انتخاب کنید.
- قوانین و شرایط مربوط به بیمه مشاغل آزاد را مطالعه و تایید کنید.
- اطلاعات خود را مرور کنید و در صورت نیاز اصلاحات لازم را انجام دهید.
- مبلغ حق بیمه ماهانه خود را تعیین کنید. توجه داشته باشید این مبلغ بر اساس حق بیمه 12 تا 18 درصد، متغیر است.
پس از بررسی و تایید تمامی اطلاعات، ثبتنام خود را تکمیل کنید.این روش برای افرادی است که قبلا سابقه بیمه داشتهاند یا در این سامانه ثبت نام کردهاند. توجه داشته باشید که پرداخت لیست بیمه نیز از طریق همین سامانه صورت میگیرد. صاحبان مشاغل برای ارسال و پرداخت بهموقع لیست بیمه میتوانند از نرمافزار حسابداری پیشرفته سپیدار سیستم کمک بگیرند. لیست بیمه ارائهشده توسط سیستم حقوق و دستمزد سپیدار، مطابق با فرمت استاندارد و مورد تایید سازمان تامین اجتماعی است. بر همین اساس قیمت نرم افزار حسابداری، نسبت به مزایایی که برای پیشبرد امور بیمهای به همراه دارد، بسیار مقرونبهصرفه خواهد بود.
صاحبان مشاغل برای ارسال و پرداخت بهموقع لیست بیمه میتوانند از نرمافزار حسابداری پیشرفته سپیدار سیستم کمک بگیرند؛ لیست بیمه ارائهشده توسط سیستم حقوق و دستمزد سپیدار، مطابق با فرمت استاندارد و موردتایید سازمان تامین اجتماعی است؛ بر همین اساس قیمت نرم افزار حسابداری، نسبت به مزایایی که برای پیشبرد امور بیمهای به همراه دارد، بسیار مقرونبهصرفه خواهد بود.
مدارک لازم برای ثبت نام بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد
متقاضیان ثبت نام بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد، باید برای ثبت نام مدارک مشخصی را به سازمان تامین اجتماعی تحویل دهند.
مدارک لازم برای بیمه تامین اجتماعی آزاد:
- اصل و کپی شناسنامه متقاضی
- اصل و کپی کارت ملی متقاضی
- 3قطعه عکس متقاضی
- اصل و کپی شناسنامه خانواده متقاضی (درصورت تقاضای بیمه مشاغل آزاد با دفترچه بیمه)
- اصل و کپی کارت ملی خانواده متقاضی
- دو قطعه عکس خانواده متقاضی
- شماره بیمه (در صورت وجود شماره از قبل)
کارت پایان خدمت یا معافیت سربازی نیز یکی از مدارک موردنیاز آقایان برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی است. علاوهبر این، صاحبان مشاغل برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد باید کپی پروانه کسب را به سازمان تامین اجتماعی تحویل دهند.
مبلغ حق بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی چقدر است؟
حق بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی مقدار متفاوتی دارد؛ این مقدار بر اساس درصد پوششدهی بیمه و بازههای زمانی ششماهه تعیین میشود. در ادامه هر کدام از این مقادیر را به تفکیک بررسی میکنیم:
مبلغ حق بیمه مشاغل آزاد 1402 در شش ماه اول (ماههای ۳۱ روزه) |
با نرخ ۱۲ درصد: حدود ۶۵۸٬۰۰۰ تومان |
با نرخ ۱۴ درصد: حدود ۷۶۸٬۰۰۰ تومان |
با نرخ ۱۸ درصد: حدود ۹۸۷٬۰۰۰ تومان |
در ادامه مبلغ حق بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی در شش ماه دوم سال با نرخهای متفاوت را بررسی میکنیم.
مبلغ حق بیمه مشاغل آزاد 1402 در شش ماه دوم (ماههای ۳۰ روزه) |
با نرخ ۱۲ درصد: حدود ۶۳۶٬۰۰۰ تومان |
با نرخ ۱۴ درصد: حدود ۷۴۳٬۰۰۰ تومان |
با نرخ ۱۸ درصد: حدود ۹۵۵٬۰۰۰ تومان |
میزان مبلغ حق بیمه بر اساس پایه حقوق و دستمزد مصوب وزارت کار محاسبه خواهد شد. میزان حق بیمه افراد تحت پوشش بهوسیله نرم افزار حسابداری حرفهای محاسبه و اعلام میشود. هر کدام از این سطوح حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد، پوششهای مختلفی دارند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
بیمه مشاغل ازاد ۱۲ درصد؛ بیمه تامین اجتماعی با حداقل پوشش
بیمه مشاغل آزاد ۱۲ درصد، حداقل پوششهای بیمه تامین اجتماعی است. در این نوع بیمه، فرد موظف است ۱۲ درصد از مبلغ پایه حقوق وزارت کار را بهصورت ماهانه بهعنوان حق بیمه پرداخت کند. این بیمه شامل پوششهای بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی است.
اما در صورتی که بیمهشده پیش از رسیدن به سن بازنشستگی فوت کند، حقوق بازنشستگی به خانوادهاش تعلق نخواهد گرفت. این نوع بیمه برای افرادی که سرپرست خانواده نیستند یا افرادی را تحت تکفل ندارند، مناسبتر است؛ زیرا حداقل حمایتها را با کمترین میزان حق بیمه ارائه میدهد.
بیمه ۱۴ درصد؛ سطح میانی بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد
بیمه مشاغل آزاد با پوشش ۱۴ درصد، سطح میانی از خدمات بیمهای را ارائه میدهد. در این طرح بیمهشده باید ۱۴ درصد از دستمزد پایه خود را بهعنوان حق بیمه پرداخت کند. این نوع بیمه علاوهبر پوشش بازنشستگی، فوت قبل از بازنشستگی را نیز شامل میشود.
در صورت فوت بیمهشده پیش از بازنشستگی، مستمری به بازماندگان تحت تکفل او پرداخت خواهد شد. این بیمه برای افرادی مناسب است که به دنبال پوششهای بیمهای گستردهتر از بیمه ۱۲ درصد هستند اما تمایلی به پرداخت حق بیمه بالاتر ندارند. این بیمه ۱۴ درصد مشاغل آزاد، تعادل مناسبی بین هزینه و مزایا فراهم میکند؛ بهویژه برای کسانی که در فکر تامین آینده خانواده خود هستند.
بررسی مزایای بیمه مشاغل آزاد 18 درصد؛ کاملترین نوع بیمه
بیمه مشاغل آزاد با پوشش ۱۸ درصد، کاملترین و گستردهترین خدمات بیمهای را ارائه میدهد. در این طرح، بیمهشده با پرداخت ۱۸ درصد از درآمد ماهانه خود بهعنوان حق بیمه از پوششهای بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی برخوردار خواهد شد. لازم به ذکر است که ازکارافتادگی جزئی مانند نقص عضو تحت پوشش این بیمه قرار نمیگیرد. اگر به دنبال پوشش جامعتری از بیمه هستید و تمایل دارید از خدماتی چون بیمه بیکاری نیز بهرهمند شوید، این طرح انتخاب مناسبی است. اگر شرایط دریافت بیمه بیکاری برای شما اهمیت دارد، توصیه میکنیم با مطالعه مقاله «شرایط بیمه بیکاری» نسبت به نحوه دریافت این بیمه و مدارک آن اقدام کنید.
راه های استعلام حق بیمه تامین اجتماعی و پرداخت آن
برای پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد تأمین اجتماعی، روش حضوری و غیرحضوری وجود دارد. در روش حضوری شما میتوانید به دفاتر پیشخوان دولت یا عابربانکها مراجعه کرده و قبض تامین اجتماعی خود را پرداخت کنید. روشهای آنلاین و غیر حضوری پرداخت حق بیمه نیز به شرح زیر است:
- کد USSD: با شمارهگیری کد 724713# از طریق گوشی همراه و وارد کردن کد ملی، شما میتوانید پرداخت آنلاین حق بیمه را انجام دهید.
- پورتال جامع خدمات الکترونیکی دولت: به پورتال جامع خدمات الکترونیکی دولت مراجعه کنید و پرداخت حق بیمه را از طریق حساب کاربری انجام دهید.
- اپلیکیشن “تأمین من”: با دانلود اپلیکیشن تامین من، میتوانید حق بیمه را آنلاین پرداخت کنید.
- سایت سازمان تامین اجتماعی (tamin.ir): با ورود به سایت سازمان تامین اجتماعی و مراجعه به بخش «بیمهشدگان خاص» با کلیک روی گزینه پرداخت فیش حق بیمه، درگاه پرداخت حق بیمه برای شما باز میشود.
توجه داشته باشید اپلیکیشن تامین من و سایت تامین اجتماعی، علاوهبر امکان پرداخت حق بیمه، خدمات دیگری نیز به کاربران ارائه میدهند. از جمله این خدمات میتوان به مشاهده سوابق بیمه و ثبت درخواستهای کاهش یا افزایش افراد تحت تکفل اشاره کرد.
پرداخت اینترنتی حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد
برای پرداخت آنلاین حق بیمه صاحبان حرفهها و مشاغل آزاد کافی است به سایت سازمان تامین اجتماعی به نشانی اینترنتی tamin.ir مراجعه کنید.
بعد از ورود به پنل کاربری با نام کاربری و رمز عبور، از قسمت «بیمهشدگان» موس را روی گزینه «بیمهشدگان خاص» نگه دارید و روی دکمه «پرداخت حق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد» کلیک کنید.
پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد از طریق گوشی به کمک اپلیکیشن موبایلی سازمان تامین اجتماعی و سرویس پیامکی تامین اجتماعی نیز امکانپذیر است.
صاحبان مشاغل باید به این نکته توجه داشته باشند که برای ارسال لیست مالیات حقوق، باید از طریق سامانه مالیات بر حقوق به نشانی salary.tax.gov.ir اقدام کنند و این کار از طریق سایت سازمان تامین اجتماعی امکانپذیر نیست.
محاسبه حقوق و دستمزد پرسنل را به سپیدار بسپارید
ثبت اطلاعات و محاسبه حقوق کارکنان
تهیه دیسکتهای قانونی بیمه و مالیات
تهیه و ارسال لیست مالیات حقوق
اتصال به سیستم ورود و خروج کارکنان
تهیه دیسکت پرداخت حقوق برای تمامی بانکها
پرداخت غیرحضوری بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد
منظور از پرداخت غیرحضوری، پرداخت از طریق اپلیکیشن تامین من یا مراجعه به سامانه خدمات غیرحضوری تامین اجتماعی است.
- برای این منظور میبایست ابتدا در سایت ثبتنام کنید
- گزینه بیمهشدگان خاص را انتخاب کنید
- بر روی گزینه تایید آییننامه کلیک کنید و فرایند موافقت با قرارداد را تایید کنید
- در نهایت نیز مبلغ ماهانه پرداختی مورد نظر را وارد کرده و گامهای بعدی را بهترتیب ادامه دهید.
شرایط بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد
شرایط بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد تقریبا مشابه با سایر بیمهها است. در ادامه شرایط کلی بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد را بررسی میکنیم:
- بازنشستگی با ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد برای خانمهای بالای ۵۵ سال و آقایان بالای ۶۰ سال
- بازنشستگی با ۳۰ سال سابقه کار برای خانمهای بالای ۴۰ سال و آقایان بالای ۵۰ سال
- بازنشستگی با ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه مشاغل آزاد بدون در نظر گرفتن شرایط سنی
برای کسب اطلاعات دقیق درباره شرایط بازنشستگی بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی باتوجهبه سابقه کار و شرایط سنی، توصیه میکنیم از مشاوران بیمه کمک بگیرید.
پرداخت بیمه تامین اجتماعی با کیست؟
پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی برعهده شخص بیمهگذار است و باید در زمان مشخص به طور منظم به سازمان بیمه تامین اجتماعی پرداخت شود. اما در بیمه اجباری تنها 7درصد بیمه اجباری تامین اجتماعی توسط کارمندان و 23 درصد توسط شرکت یا کارفرما پرداخت خواهد شد.
فرمول محاسبه جریمه دیرکرد ماهانه حق بیمه تامین اجتماعی
برای اینکه بدانید به ازای یک ماه دیرکرد چقدر جریمه میشویداز فرمول زیر استفاده کنید:
متوسط دستمزد دو سال گذشته* 0.04= جریمه یک ماه دیرکرد
تا سه ماه دیرکرد را میتوانید با این فرمول محاسبه کنید.
جریمه دیرکرد پرداخت بیمه آزاد تامین اجتماعی
مطابق با بخشنامه شماره 99/9959 سازمان تامین اجتماعی، در صورت عدم پرداخت یا تاخیر در واریز حق بیمه، جریمههایی بر اساس مدت تاخیر به شرح زیر اعمال میشود:
مدت تاخیر | درصد جریمه |
تا یک ماه | 2% |
یک تا سه ماه | 4% |
سه تا شش ماه | 6% |
بیش از شش ماه | 10% |
پرداخت به موقع حق بیمه مشاغل آزاد تأمین اجتماعی، از اعمال جریمه جلوگیری کرده و حتی ممکن است شامل تخفیفهای خوشحسابی شوید که میتواند هزینه بیمه را کاهش دهد. بنابراین، برای جلوگیری از جریمههای دیرکرد و بهرهمندی از مزایای تخفیف، توصیه میشود حق بیمه خود را در موعد مقرر پرداخت کنید.
بیمه مشاغل آزاد و مزایای سازمان تامین اجتماعی
در این مطلب درباره بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد، شرایط ثبت نام و مبلغ بیمه آزاد تامین اجتماعی 1403 صحبت کردیم. سازمان تامین اجتماعی با ارائه بیمه مشاغل آزاد، امکان استفاده از پوششهای بیمهای را برای همه افراد جامعه فراهم کرده است.
در صورت وجود هرگونه ابهام و سوال درباره بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی دارید، در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید تا کارشناسان سپیدار سیستم در اسرع وقت به سوال شما پاسخ دهند.
سوالات متداول
چگونه برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی اقدام کنیم؟
برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی باید بهصورت حضوری به کارگزاریها یا نزدیکترین شعب سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنید. اگر پیش از اقدام برای ثبت نام بیمه مشاغل آزاد، سابقه پرداخت حق بیمه دارید، با استفاده از اطلاعات بیمهای خود میتوانید از طریق مراجعه به سایت تامین اجتماعی به نشانی tamin.ir ثبت نام بیمه مشاغل آزاد تامین اجتماعی را انجام دهید.
شرایط ثبت نام بیمه تامین اجتماعی مشاغل آزاد چیست؟
داشتن حداقل ۱۸ سال سن و داشتن حداکثر ۵۰ سال برای مردان و ۴۵ سال برای زنان. درصورتیکه فرد متقاضی سابقه ۱۰ سال پرداخت حق بیمه داشته باشد، مشمول قانون شرایط سنی نخواهد بود.
مهلت پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی آزاد و اختیاری 1403 چه زمانی است؟
در زمان ثبتنام و فعالسازی طرح بیمه تامین اجتماعی اختیاری یا آزاد یکی از بازههای سهماهه، 6 ماهه و سالانه توسط متقاضیان انتخاب میشود که باید نسبت به پرداخت در موعد مقرر پایبند باشند تا با جرایم و مسائل بعدی مواجه نشوند.
بیمه تامین اجتماعی آزاد چقدره؟
در کمتری حالت هزینه بیمه تامین اجتماعی آزاد از 636هزار تومان آغاز میشود.