مالیات فریلنسرها چگونه محاسبه می‌شود؟ راهنمای جامع مالیات فریلنسرها در ایران

مالیات فریلنسرها

فریلنسرها و مالیات: همه آنچه باید بدانید

اگر شما به عنوان یک فرد فریلنسر به فعالیت می‌پردازید باید بدانید که درآمد شما هم مشمول مالیات است. طبق ماده 93 قانون مالیات‌های مستقیم هر شخص حقیقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران کسب می‌کند، باید مالیات پرداخت کند؛ بنابراین فریلنسرها از این نظر با سایر مشاغل، تفاوتی ندارند و در قبال خدماتی که ارائه می‌دهند و  کسب درآمد می‌کنند، مشمول مالیات هستند.
اگر شما هم فریلنسری هستید که به دنبال انجام تکالیف مالیاتی خود هستید، در گام اول باید به تشکیل پرونده مالیاتی بپردازید.توضیحات بیشتر را در این مقاله برای شما قراردادیم و از شما دعوت می‌کنیم تا با ما همراه باشید.

افراد فریلنسر به چه کسانی گفته می‌شود؟

فریلنسر شخصی است که فعالیت خود را در قالب قراردادهای کوتاه‌مدت و یا بلندمدت با کارفرمای خود انجام می‌دهد و در واقع کارمند شرکت محسوب نمی‌شود. به همین دلیل کارفرما هم در قبال این افراد تعهدی بابت موضوعات حق بیمه و یا مزایای شغلی ندارد.

 این افراد با پروژه‌ها و کارفرماهای مختلفی کار می‌کنند و عموماً به شکل دورکاری فعالیت خود را ادامه می‌دهند. اکثر فعالیت‌های این افراد پروژه‌های برنامه‌نویسی، نویسندگی، طراحی یا ترجمه است. درآمدهایی که این افراد کسب می‌کنند طبق قانون مشمول مالیات است که در قسمت‌های بعدی به بررسی بیشتری خواهیم پرداخت.

فریلنسرها و دورکاری

چرا فریلنسرها باید مالیات پرداخت کنند؟

طبق قوانین کشور هر کسی که در ایران مشغول به فعالیت‌های اقتصادی است و کسب درآمد می‌کند، باید مالیات درآمد خود را پرداخت نماید. فریلنسرها هم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و هر شخص فریلنسر باید با تشکیل پرونده مالیاتی اعلام کند که مشغول به فعالیت است و در ازای درآمد دریافتی خود مبلغ مالیات مربوطه را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نماید. در صورتی که فریلنسرها درآمد خود را اعلام نکرده و مالیات خود را پرداخت نکنند، اداره مالیات بدون شک مطلع شده و شخص را جریمه خواهد کرد.

آیا فریلنسرها تکالیف مالیاتی هم دارند؟

حتماً فریلنسرها تکالیف مالیاتی دارند و باید مانند سایر مؤدیان مالیاتی، تکالیف مالیاتی خود را  به شرح زیر انجام دهند:

گام اول در تکالیف مالیاتی فریلنسرها تشکیل پرونده مالیاتی است که مطابق تبصره 3 ماده 177 قانون مالیات‌های مستقیم مشاغل 4 ماه مهلت دارند از تاریخ شروع فعالیت، پرونده مالیاتی تشکیل بدهند.

اما تشکیل پرونده مالیاتی چگونه انجام می‌شود؟ این فرایند در چند مرحله انجام می‌شود. ابتدا مراحل پیش ثبت‌نام در سامانۀ سازمان امور مالیاتی باید انجام شود. این را هم باید اشاره کنیم که سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی برای تشکیل پرونده و گرفتن کد رهگیری مالیاتی ایجاد شده است. این سامانه روند دریافت کد مالیاتی را بسیار ساده و سریع می‌کند و همه چیز به صورت اینترنتی انجام می‌شود.

اگر هر فریلنسری در گروه اول قرار گیرد، تکالیف مالیاتی آن همانند اشخاص حقوقی است و باید این مراحل را طی نماید:

  • ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد تا آخر خردادماه سال آینده
  • ارسال لیست مالیات حقوق
  • ارسال فهرست معاملات فصلی
  • پلمب و تحریر دفاتر قانونی (روزنامه و کل)
  • عضویت و صدور صورت‌حساب در سامانه مؤدیان
  • ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده (در صورت مشمول بودن)

اما اگر در گروه‌های دوم سوم باشد تکالیف مالیاتی به این شرح است:

گروه‌های دوم و سوم تکلیف پلمب و تحریر دفاتر و همچنین ارسال فهرست معاملات فصلی را ندارند و مابقی تکالیف را در صورت دارابودن شرایط باید انجام دهند.

شناسایی درآمد فریلنسرها

درآمدهای فریلنسرها چگونه شناسایی می‌شود؟

فریلنسرها همواره موظف هستند تا در سامانه مالیاتی ثبت‌نام کنند، اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه دهند و مالیات خود را پرداخت نمایند. سازمان امور مالیاتی برای تشخیص درآمد این افراد از راه‌های مختلفی استفاده می‌کند:

1.      بررسی حساب‌های بانکی: بررسی تراکنش‌های مالی حساب‌های بانکی فریلنسرها برای تشخیص درآمد آن‌ها.

2.      مراجعه حضوری: مراجعه حضوری مأموران مالیاتی به محل فعالیت فریلنسرها و بررسی فعالیت‌های آن‌ها.

3.      بررسی سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی: بررسی فعالیت فریلنسرها در فضای مجازی برای شناسایی مشتریان و پروژه‌های آن‌ها.

4.      اطلاعیه‌های سایر مؤدیان: دریافت اطلاعات از سایر شرکت‌ها یا افرادی که با فریلنسر همکاری دارند.

گروه‌بندی فریلنسرها از نظر مالیاتی

فریلنسرها با توجه به فعالیتی که دارند، به سه گروه دسته‌بندی می‌شوند که هر یک شرایط و تکالیف مالیاتی مربوط به خود را دارد. این سه گروه را با هم مرور خواهیم کرد:

فریلنسرها مطابق با نوع و حجم فعالیت به سه گروه طبقه‌بندی می‌شوند که هر گروه شرایط و تکالیف مالیاتی خود را دارد. در 2 سال شروع فعالیت، گروه سوم محسوب می‌شوند و از سال سوم به بعد بر اساس میزان فروشی که در اظهارنامۀ عملکرد 2 سال قبل اعلام می‌گردد، ممکن است گروه‌بندی آنها به شرح زیر تغییر کند:

  • گروه اول فروش آن‌ها بیشتر از 75.000.000.000 ریال
  • گروه دوم  فروش بین 25.000.000.000 ریال لغایت 75.000.000.000 ریال
  • و چنانچه در دو گروه‌بندی قبلی قرار نگرفته باشند، گروه سوم محسوب می‌شوند.

مالیات بر ارزش افزوده برای فریلنسرها: چه کسانی مشمول هستند؟

طبق قانون مالیات بر ارزش افزوده شما زمانی که خدمتی ارائه می‌دهید، مکلفید ٪9 مبلغ فروش، از مشتریان دریافت کنید و به سازمان امور مالیاتی پرداخت  نمایید. برای اینکه تشخیص دهید خدمات شما معاف از ارزش افزوده است یا خیر به سراغ ماده 9 قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده بروید. این قانون را از این قسمت می‌توانید مشاهده کنید و اطلاعات بیشتری را در این زمینه کسب کنید.

ارزش افزوده برای فریلنسرها

کاهش مالیات فریلنسرها: راهکارهای قانونی و عملی

کاهش مالیات با کسر هزینه‌ها یکی از روش‌های قانونی برای پرداخت کمتر مالیات است. اما باید توجه داشت که هر هزینه‌ای قابل کسر نیست و باید شرایط خاصی را داشته باشد. شما باید در نظر داشته باشید که برای کسر هر هزینه‌ای، باید مستندات کافی مانند فاکتور، رسید و… ارائه دهید. همچنین قوانین مالیاتی هر ساله ممکن است تغییر کند، بنابراین بهتر است قبل از کسر هر هزینه‌ای، از آخرین قوانین مالیاتی مطلع شوید. برخی از هزینه‌های قابل کسر برای فریلنسرها عبارت‌اند از:

  • هزینه‌های تجهیزات
  • هزینه‌های تبلیغات
  • هزینه‌های اجاره دفتر کار
  • هزینه‌های اینترنت
  • هزینه‌های رفت‌وآمد مرتبط با کار
  • هزینه‌های آموزش و ارتقای مهارت

معافیت‌های مالیاتی فریلنسرها شامل چه مواردی می‌شود؟

فریلنسرها مانند سایر مشاغل می‌توانند از معافیت‌های مالیاتی  استفاده نمایند. این معافیت‌ها به شکل سالانه تعیین می‌شود که در این قسمت به مفاد قانونی آن اشاره شده است:

معافیت مالیات سالانه مشاغل (ماده 101 ق.م.م) که هر ساله در قانون بودجه تعیین می‌گردد. مثلاً در سال ۱۴۰۳ مستند به  بند ح تبصره ۶ قانون بودجه تا مبلغ 1.000.000.000 ریال (یک میلیارد ریال)  از درآمد سالانه مشمول معافیت معیشتی می‌شوند. همچنین درقانون بودجه ۱۴۰۳ برای این سال ذکر گردیده که در  صورتی‌که صاحبان مشاغل از پایانه فروشگاهی موضوع ماده ۱ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب 1398/07/21 با امکان درج مشخصات کالا و هویت خریدار استفاده کنند، معافیت مذکور مبلغ ۱,۴۴۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال (یک میلیارد و چهارصد و چهل میلیون ریال) تعیین می‌شود. نکته مهم  این است که شرط برخورداری از کلیه مشوق‌ها و معافیت‌های مالیاتی، ارائه اظهارنامه مالیات عملکرد، اسناد و مدارک و دفاتر قانونی است.

معافیت های مالیاتی فریلنسرها

مشاوره مالیاتی برای فریلنسرها: چرا ضروری است؟

یکی از مهم‌ترین چالش‌هایی که فریلنسرها دارند، مدیریت امور مالی و پرداخت مالیات است. درحالی‌که بسیاری از فریلنسرها به دنبال کسب درآمد بیشتر و استقلال مالی هستند، ممکن است در پیچیدگی‌های قوانین مالیاتی و محاسبات مربوط به آن سردرگم شوند. اینجاست که نقش مشاور مالیاتی پررنگ می‌شود.

مزایای استفاده از مشاور مالیاتی، کاهش استرس، اطمینان از رعایت قوانین، افزایش سودآوری و صرفه‌جویی در هزینه‌ها است. مشاوره مالیاتی برای فریلنسرها یک سرمایه‌گذاری هوشمندانه است که می‌تواند به آنها کمک کند تا به اهداف مالی خود دست پیدا کنند و از آرامش خاطر بیشتری برخوردار شوند.       

نکته پایانی

محاسبه میزان مالیات برای تمامی افراد و مدیران کسب‌وکار، جزء دغدغه‌های بزرگ آنها محسوب می‌شود. نرم افزار حسابداری سپیدار علاوه بر ثبت اطلاعات و ارائه گزارش‌های کاربردی، می‌تواند با محاسبه دقیق بیمه و مالیات، به کاهش نگرانی این افراد کمک شایانی می‌کند و به آنها این امکان را می‌دهد تا تصمیم‌های دقیق‌تری را برای آینده بگیرند.

آیا فریلنسرها باید مالیات پرداخت کنند؟

طبق ماده 93 قانون مالیات‌های مستقیم هر شخص حقیقی ایرانی نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران کسب می‌کند، باید مالیات پرداخت کند؛ بنابراین فریلنسرها از این نظر با سایر مشاغل، تفاوتی ندارند و در قبال خدماتی که ارائه می‌دهند و  کسب درآمد می‌کنند، مشمول مالیات هستند.

درآمدهای فریلنسرها چگونه شناسایی می‌شود؟

بررسی تراکنش‌های بانکی، مراجعه حضوری و رصد کردن آنان در شبکه‌های اجتماعی