ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود + فرمول ارزش دفتری

بررسی مزایا و معایب ارزش دفتری در حسابداری

ارزش دفتری بهای خالص یا ارزش یک دارایی است که در ترازنامه شرکت ثبت می‌شود. ارزش دفتری شرکت زمانی مهم است که مجموعه قصد جذب سرمایه را داشته باشد؛ زیرا سرمایه‌گذاران در اولین قدم به بررسی ارزش دفتری می‌روند. عبارت «ارزش دفتری» در ادبیات مالی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و به‌عنوان یک معیار تعیین کننده برای محاسبه ارزش یک شرکت کاربرد دارد. سرمایه‌گذاران با بررسی ارزش دفتری یک شرکت، متوجه ارزش و دارایی آن شرکت می‌شوند و اگر منفی باشد، سرمایه‌گذاری انجام نمی‌شود. 

برای دریافت پاسخ سوال «ارزش دفتری» چیست و دستیابی به فرمول ارزش دفتری، فقط کافی است 5 دقیقه از وقت خود را به مطالعه این مقاله اختصاص دهید. 

ارزش دفتری در حسابداری چیست؟ ارزش خالص شرکت منهای بدهی‌ها

برای پاسخ به سوال «ارزش دفتری چیست؟» در قدم اول به بررسی عبارت ارزش دفتری می‌پردازیم. ارقام، اعداد، دارایی‌ها و بدهی‌های شرکت در دفتر حسابداری ثبت می‌شوند که‌ به‌همین خاطر این روش، ارزش دفتری نام دارد. ارزش دفتری پس از بررسی ارزش کلیه دارایی‌ها پس از کسر کلیه بدهی‌ها و هزینه‌ها به‌دست می‌آید. 

برای مثال، با کسر بدهی‌های یک شرکت از ارزش دارایی‌های آن، مجموع حقوق صاحبان به دست می‌آید. پس از تقسیم این مبلغ بر تعداد، عدد به دست آمده، برابر با ارزش هر سهم است. به‌ زبان ساده‌تر، ارزش دفتری بهای خالص یک دارایی است که در ترازنامه شرکت ثبت شده و در صورت انحلال شرکت، بین سهام‌داران آن تقسیم خواهد شد. برای محاسبه فرمول ارزش دفتری، از نرم افزار حسابداری شرکتی استفاده می‌شود تا عددهای به دست آمده دقیق و کاملا شفاف باشند. 

ارزش دفتری؛ مبلغ دارایی شرکت منهای بدهی‌ها

ارزش دفتری منفی؛ به‌معنای زیان دیدن شرکت

اگر میزان بدهی‌های شرکت و هزینه‌های آن از دارایی بیشتر باشد، باید گفت ارزش دفتری در ترازنامه منفی است. در این زمان سرمایه‌گذاران بالقوه،‌ نسبت به سرمایه‌گذاری تجدید نظر خواهند کرد. ارزش دفتری منفی نیز با استفاده از فرمول ارزش دفتری و نرم افزار حسابداری محاسبه می‌شود. 

حسابداری را به سپیدار بسپارید

ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود + فرمول ارزش دفتریکدینگ حسابداری استاندارد

ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود + فرمول ارزش دفتریثبت ساده دفاتر قانونی

ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود + فرمول ارزش دفتریخودکارسازی عملیات پایان سال

ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود + فرمول ارزش دفتریگزارش‌های تحلیلی و قانونی

ارزش دفتری چیست و چگونه محاسبه می‌شود + فرمول ارزش دفتریافزایش نظم مالی

فرمول محاسبه ارزش دفتری؛ با کسر بدهی‌های معوقه و استهلاک‌ها

ارزش دفتری در حسابداری با فرمول خاصی محاسبه می‌‌شود که میزان دارایی‌ها از بدهی‌ها و هزینه‌ها کم می‌شود. به‌این‌ترتیب ارزش دفتری حسابداری یک مجموعه به‌دست می‌‌آید. فرمول ارزش دفتری برای موقعیت‌های مختلف در سه بخش خلاصه می‌شود که به شرح زیر است:

ارزش دفتری یک دارایی = بهای تمام شده دارایی – استهلاک انباشته

ارزش دفتری یک شرکت = دارایی‌ها – بدهی‌ها

ارزش دفتری یک سهم = حقوق صاحبان سهام – سهام ممتاز تقسیم بر میانگین سهام موجود

توجه داشته باشید اگر سهام دفتری یک شرکت پایین‌تر از ارزش دفتری خریداری شود، یعنی این شرکت در آینده سوددهی خوبی خواهد داشت. از طرفی اگر سهام شرکت بالاتر از ارزش دفتری خریداری شود، خرید شرکت با ضرر و زیان همراه بوده است. توجه داشته باشید که برای محاسبه ارزش دفتری، باید از نرم‌افزار شرکتی استفاده شود، نه نرم افزار حسابداری بازرگانی؛ زیرا این دو نرم‌افزار نسبت به نوع شرکت و خدمات آن کاملا متفاوت هستند.

فرمول ارزش دفتری چیست؟ برای محاسبه ارزش سهام شرکت

با تفاوت‌های ارزش دفتری و بهای تمام شده آشنا شوید!

برای محاسبه ارزش دفتری، هزینه‌ها از ارزش دارایی کسر می‌شود. اما در بهای تمام شده، درآمدها از ارزش کلیه مخارج صرف شده برای خرید یک دارایی کسر خواهد شد. به‌این‌ترتیب می‌توان گفت تفاوت بهای تمام شده و ارزش دفتری در نحوه محاسبه آن‌ها و اهداف است. ارزش دفتری، به‌عنوان مبلغی در صورت انحلال شرکت، به سهام‌داران پرداخت خواهد شد. 

اما بهای تمام شده به‌عنوان هزینه‌ای که صرف خرید تجهیزات شده است، فراتر از یک دوره مالی کاربرد دارد و با هدف تولید و نگهداری صرف می‌شوند. در نهایت باید گفت تفاوت ارزش دفتری در ترازنامه با بهای تمام شده، در بخش هزینه‌ها است که بهای تمام شده پرداخت می‌شود، اما ارزش دفتری نوعی دارایی است. برای آشنایی بیشتر با انواع دارایی‌ها، مطالعه مقاله «دارایی ثابت» برای شما بسیار مفید خواهد بود. 

مزایا و معایب ارزش دفتری؛ محاسبه نشدن حقوق مالکیت معنوی

از مزایای محاسبه ارزش دفتری حسابداری، می‌توان به محاسبه فارغ استنباط شخصی اشاره کرد. در حقیقت ارزش دفتری یک دارایی است که بر اساس میزان استهلاک محاسبه می‌شود. البته که روش دقیقی برای سنجش میزان استهلاک وجود ندارد، اما فرمول محاسبه ارزش دفتری دید خوبی نسبت به آینده نشان می‌دهد و بهترین معیار برای سنجش ارزش جهت سرمایه‌گذاری است. 

از معایب فرمول ارزش دفتری در حسابداری نیز می‌توان به محاسبه نشدن حقوق مالکیت معنوی اشاره کرد. برای مثال در شرکت‌های خدماتی، بخش عظیمی از سرمایه‌ها نیروها و افراد متخصص در این شرکت هستند، اما نمی‌توان این افراد را به‌عنوان سرمایه شرکت محاسبه کرد یا در موارد محاسبه استهلاک ذکر کرد. در نتیجه شرکت‌های خدماتی ارزش دفتری ناچیزی دارند.

بررسی مزایا و معایب ارزش دفتری در مجله سپیدار

ارزش دفتری؛ فرمولی برای بررسی میزان ارزش شرکت

ارزش دفتری در ترازنامه حسابداری ثبت می‌شود که معیاری مهم برای سنجش میزان دارایی شرکت به‌شمار می‌رود. برای محاسبه ارزش دفتری، باید 3 فرمول ارزش دفتری را بدانید که ما در این مقاله به بررسی آن‌ها پرداختیم. هم‌چنین مزایا و معایب ارزش دفتری در حسابداری را بررسی کردیم. توجه داشته باشید که ارزش دفتری در حسابداری، معیاری مهم است، اما در زمان ارزیابی باید کلیه گزارش‌های مالی به دقت بررسی شوند و ماهیت بدهی‌‌ها و استهلاک‌ها در نظر گرفته شود. 

سوال متداول

1. چگونه ارزش دفتری یک شرکت محاسبه می‌شود؟

ارزش دفتری یک شرکت با کسر کل بدهی‌ها از مجموع دارایی‌های آن محاسبه می‌شود. این معیار نشان‌دهنده خالص ارزش مالی شرکت است که در ترازنامه ثبت می‌شود.

2. ارزش دفتری منفی چه تاثیری بر تصمیم‌گیری‌های سرمایه‌گذاران دارد؟

ارزش دفتری منفی به معنای آن است که مجموع بدهی‌ها و هزینه‌های یک شرکت از دارایی‌های آن بیشتر است. این شرایط می‌تواند سرمایه‌گذاران بالقوه را از انجام سرمایه‌گذاری منصرف سازد.

3. چه تفاوتی بین ارزش دفتری و بهای تمام شده وجود دارد؟

ارزش دفتری مبلغی است که پس از کسر هزینه‌ها و بدهی‌ها از دارایی‌های یک شرکت به دست می‌آید و در ترازنامه ثبت می‌شود. در مقابل، بهای تمام شده شامل کل هزینه‌هایی است که برای تهیه یک دارایی صرف شده و اغلب برای دوره‌های مالی بلندمدت مورد استفاده قرار می‌گیرد.