حسابداری نسل زد

حسابداری نسل زد یعنی چه؟ مدیریت و چالش های حسابداران نسل Z


امروزه در تمامی بخش‌ها و حوزه‌ها صحبت از نسلی است به نام نسل زد (نسل Z) که رفتاری متفاوت با نسل‌‌های قبلی دارند. نسل زد در حسابداری نیز وجود دارد. نسلی که پیش از خواندن و نوشتن کار با کامپیوتر را یاد گرفته‌اند و از همان کودکی با گوشی و تبلت تعامل داشته‌اند. منظور ما حسابداران نسل زد است که zoomers نیز نام دارند و در ایران شامل متولدین سال‌های 1373 تا 1388 است. آمار نشان می‌دهد که 40 درصد حسابداران دنیا از نسل Z هستند.

از ویژگی‌های نسل زد حسابداران می‌توان به تقاضای ارزش و معنا از کار، سلامت کاری، تعامل شفاف و مستمر اشاره کرد. این نسل به کم راضی نیست و پیشرفت می‌خواهد.

با ما در سپیدار همراه باشید تا به طور کامل به حسابداری نسل زد، ویژگی‌‌های این نسل در حسابداری و 3 موج تغییر که بر روی حرفه حسابداری تاثیرگذار خواهد بود؛ بپردازیم. مواردی که حسابداران و صاحبان کسب‌وکار باید بدانند.

حسابدار نسل Z چه کسانی هستند؟

در کل نسل زد یا zoomers به افرادی گفته می‌شود که بین سال‌ 1996 تا 2010 متولد شده‌اند. این نسل تحت تاثیر عصر دیجیتال، مسائل زیست‌محیطی و اقلیمی و تغییر چشم‌انداز مالی و البته همه‌گیری ویروس کرونا رده‌بندی شده‎‌اند. بازه سنی افراد نسل زد تحت دو عامل حرفه و کشور به صورت جزئی متفاوت از هم است. به‌عنوان مثال:

در تعریف جهانی حسابدار نسل زد به متولدین سال 1997 تا 2012 میلادی گفته می‌شود. پیش از نسل زد، نسل Y یا میان‌سال‌ها و بعد از نسل زد، نسل آلفا‌ها هستند. این بازه سنی با توجه به برخی فاکتورها در کشورهای مختلف، مقداری متفاوت است. همانطور که پیش از این گفتیم در داخل ایران، نسل زد شامل متولدین 1373 تا 1388 است.

حسابداری نسل زد یا Gen z چیست؟

حسابداری نسل زد، مفهومی است که به استفاده از فناوری و ابزارهای نوین در حسابداری اشاره دارد. این عبارت بیشتر روی استفاده از تکنولوژی‌های مبتنی بر رایانش ابری (Cloud Computing)، هوش مصنوعی (Artificial Intelligence)، اینترنت اشیا (Internet of Things) و تحلیل کلان داده (Big Data Analytics) در حسابداری تمرکز دارد.

5 روش توسعه مهارت تجزیه و تحلیل داده در حسابداری را به کار ببرید.

تکنولوژی‌های نوین، به حسابداران و کارشناسان مالی امکان می‌دهند تا فرآیندهای حسابداری را بهبود بخشند؛ داده‌ها را به طور سریع و دقیق تجمیع کنند و تحلیل کنند؛ امکانات گزارش‌گیری و پیش‌بینی را بهبود بخشند و ریسک‌ها را کاهش دهند.

به عنوان مثال، با استفاده از حسابداری نسل زد، فرآیندهای حسابداری می‌توانند به طور خودکار انجام شوند؛ اطلاعات مالی در لحظه، در دسترس باشد و امکان اتصال به سیستم‌های دیگر مانند سیستم‌های مدیریت مشتریان و زنجیره تامین وجود داشته باشد. علاوه بر این، با استفاده از تحلیل کلان‌داده، می‌توان الگوها و روندهای مالی را تشخیص داده و تصمیم‌گیری‌های بهتری در زمینه مالی گرفت.

همچنین، حسابداری نسل زد می‌تواند به مدیران و صاحبان کسب و کار کمک کند تا از دیدگاه شفافی از وضعیت مالی و عملکرد کسب‌وکار داشته باشند و تصمیمات بهتری در زمینه سرمایه‌گذاری و مدیریت مالی بگیرند.

به طور خلاصه، حسابداری نسل زد با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، امکان بهبود کارایی، دقت و سرعت در حسابداری را فراهم می‌کند و به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا با محیط رقابتی پویا و پیچیده‌تری که در دنیای امروز وجود دارد، سازگاری یابند.

ویژگی های حسابداری نسل زد

حسابداری نسل Z ویژگی‌های خاص خود را دارد که ممکن است تاثیر قابل توجهی در روند حسابداری و مدیریت مالی داشته باشد. برخی از ویژگی‌های حسابداری نسل Z عبارتند از:

تسلط بر فناوری

نسل Z با رشد در دنیای دیجیتال و محیط آنلاین بزرگ شده‌ و به طور طبیعی با فناوری‌های مختلف آشنا است. آن‌ها تسلط بالایی بر استفاده از ابزارها و فناوری‌های مبتنی بر اینترنت دارند و به راحتی با آنها ارتباط برقرار می‌کنند. این تسلط بر فناوری می‌تواند در استفاده از نرم‌افزارهای حسابداری و سیستم‌های مدیریت مالی مبتنی بر ابرشبکه‌ها مفید باشد.

ترجیح به همکاری و تیمی کار کردن

این گروه عمدتا، به صورت گروهی فعالیت می‌کنند و از تعاملات اجتماعی و همکاری با دیگران لذت می‌برند. آن‌ها به راحتی با همکاران خود در تیم‌های پروژه‌ای هماهنگی می‌کنند و برای رسیدن به هدف مشترک تلاش می‌کنند.

نیاز به ارتباطات آنلاین

این نسل از ارتباطات آنلاین برای ارتباط با دیگران و به دست آوردن اطلاعات و دانش استفاده می‌کنند. آن‌ها به طور معمول از شبکه‌های اجتماعی، پلتفرم‌های آنلاین و شبکه‌های اجتماعی برای ارتباط با همکاران، مشتریان و جامعه استفاده می‌کنند.

ارزش‌های سازمانی

نسل Z به ارزش‌های سازمانی مهمی مانند تنوع، پایداری محیطی، انصاف و مسئولیت اجتماعی توجه دارد. آن‌ها تمایل دارند در سازمان‌ها کار کنند که این ارزش‌ها را رعایت کنند و به مسائل اجتماعی و محیطی توجه کنند.

خلاقیت و نوآوری

نسل زد معمولاً خلاق و نوآورانه فکر می‌کند و به دنبال راه‌حل‌های جدید و بهبودهای مستمر است. آن‌ها از فناوری‌ها و ابزارهای نوین برای ارتقای عملکرد حسابداری و مدیریت مالی استفاده می‌کنند.

توجه به تعادل کار و زندگی

نسل Z به تعادل بین کار و زندگی شخصی خود اهمیت می‌دهد. آن‌ها تمایل دارند در محیط‌های کاری انعطاف‌پذیر و قابلیت کار از راه دور (Remote Work) فعالیت کنند و از فرصت‌های کاری انعطاف‌پذیر و تعامل با خانواده و دوستانشان بهره‌ ببرند.

نیاز به شفافیت و اطلاعات

این نسل به اطلاعات دقیق و شفاف در مورد وضعیت مالی و عملکرد سازمانی علاقه‌مند هستند. آن‌ها انتظار دارند که سازمان‌ها اطلاعات مربوط به حسابداری و مالی را به صورت شفاف و قابل دسترس در اختیارشان قرار دهند.

در کل، حسابداران این نسل، تأکید بر تسلط بر فناوری، همکاری، ارتباطات آنلاین، ارزش‌های سازمانی، خلاقیت و نوآوری، توجه به تعادل کار و زندگی و شفافیت و اطلاعات دارد. این ویژگی‌ها ممکن است تاثیر قابل توجهی در تحول حسابداری و مدیریت مالی در آینده داشته باشند.

با سپیدار ابری به‌راحتی فرایندهای مالی و حسابداری کسب‌وکار خود را مدیریت کنید.

نسل زد و آینده حسابداری

ACCA (انجمن حسابداران خبره) و IFAC (فدراسیون بین‌المللی حسابداران) در ارتباط با آینده حسابداری، گزارش‌های جدیدی برای نسل Z منتشر کرده است. به‌این صورت که 9000 نوجوان در رده سنی 18 تا 25 ساله در مصاحبه‌های عمیق درباره امیدها و ترس‌ها شرکت کردند.

یافته‌های این پژوهش نشان داده که حسابداری به‌عنوان حرفه و دروازه‌ای به سمت تجارت، جذابیت زیادی برای نسل زد خواهد داشت. مشارکت‌کنندگان این پژوهش کسانی بودند که یا مشغول به امور مالی و حسابداری بودند یا قصد ورود به این حرفه را داشتند.

نسل زد حسابداران انتظار بالاتری از دقت، صداقت و در دسترس بودن مدیران دارند. هلن برند (Helen Brand)، مدیر اجرایی ACCA معتقد است که جهان امروزی نیازمند سطح بالاتری از پاسخگویی و شفافیت است. یک نقطه عطف در آینده حسابداری نسل زد مطرح خواهد بود و آن هم این‌ است که جوانان محیط کاری متنوع‌تر و فراگیرتر ایجاد خواهند کرد. در نتیجه، کسب‌وکارها سطح گسترده‌تری از جامعه را تحت تاثیر خواهند گذاشت.

3 تغییر در حسابداران نسل زد

3 موج حیاتی تغییر در ادامه گزارش پژوهش بالا برای حسابداری نسل زد وجود دارد که آینده کار حسابداری Gen Z در قالب این سه موج، تغییر خواهد کرد.

فناوری هوشمند  – Smart Technology

عصر دیجیتال، اقتصاد جهانی را متحول کرده و شکلی جدید به هر حرفه بخشیده است. این تغییر شامل فعالیت‌ها، نحوه انجام کارها، محل انجام و حتی مسئول انجام کارها است. این یک تاثیر عمیق روی محیط کار، مهارت‌ها و آموزش خواهد گذاشت و حسابداران نسل زد چنین تغییراتی را پذیرفته و حتی اعمال می‌کنند.

مشاغل تغییر یافته – Careers transformed

حسابداران نقش کلیدی در ایجاد ارزش‌های پایدار سازمان دارند. در عین حال که نیازهای جدید پدید می‌آیند، چابکی کسب‌وکار با این نیازهای جدید به سرعت سازگار خواهد شد؛ مسیرهای شغلی جدید نیز پدید خواهند آمد. یک حسابدار نسل زد قابلیت مواجه شدن با تغییرات بیرونی و درونی سازمان را دارد.

در مورد چابکی کسب‌وکار و مزایای آن بیشتر مطالعه کنید.

نتیجه نهایی از سوی برند – Brand concludes

حسابداری نسل زد، دانش و استعداد فنی خود را به حرفه وارد خواهند کرد و اتفاقا تغییری که قرار است اتفاق بیفتد را این نسل رقم خواهند زد. نسل زد حسابداران به دنبال کارهای با هدف هستند و رویکردی را دنبال می‌کنند که کار را متفاوت انجام دهند.

نتیجه گیری

همانطور که دیدیم نسل Z حسابداری، ویژگی‌های خاصی دارند که آن‌ها را از نسل قبل و بعد خود متمایز می‌کند. از جمله آن‌ها می‌توان به نیاز به ارتباطات آنلاین، ارزش‌های سازمانی جدید مانند تنوع و پایداری محیطی و خلاقیت و نوآوری و تمایل به پیشرفت اشاره کرد.

در این مقاله به طور کامل به تعریف حسابداران نسل زد، ویژگی‌های این نسل و موج تغییراتی که در آینده حرفه حسابداری اتفاق خواهد افتاد پرداختیم.

به نظر شما حسابداری Gen Z در داخل ایران چه چالش‌هایی در محیط کاری خواهند داشت؟