در ادامه قسمت قبل، در قسمت 95 رادیو مالی با حضور استاد فرشید رستگار به سوالات مالیاتی شما مخاطبین محترم پاسخ داده ایم. با توجه به تعداد بالای سوالات، زمان این برنامه طولانی تر از سایر برنامه ها است. اما نکاتی که در پرسش و پاسخ مالیاتی مطرح شد تکمیل کننده درس هایی است که تا کنون در رادیو مالی مطرح شده است. این پادکست از طریق اپلیکیشن رادیو مالی، اپلیکیشن Castbox و یا شنوتو قابل دسترس است.
- آیا می توان برای محاسبه مالیات کارمند ساعتی که مشمول مالیات تبصره 1 ماده 86 قانون مالیات های مستقیم می باشد و برای ایشان حق بیمه تامین اجتماعی به صورت ساعتی رد می شود معافیت سهم بیمه کارمند را با توجه به ماده 137 قانون مالیات های مستقیم در محاسبه مالیات حقوق لحاظ کرد؟
- من در یک مجموعه خدمات درمانی فعالیت می کنم که با توجه به بند 9 ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف است و شرکت از بدو تاسیس تا کنون نسبت به ثبت نام ارزش افزوده اقدامی نکرده است. اگر در این شرکت خرید دارایی ثابت مثلاً خرید اسکنر انجام بگیرد ارزش افزوده پرداختی بابت اسکنر باید به عنوان بهای تمام شده دارایی محاسبه گردد یا به عنوان اعتبار مالیاتی؟
- مجموعه ای 6 ماه اول سال به صورت حقیقی فعالیت کرده است و سپس تصمیم به ثبت شرکت می گیرد تا به صورت حقوقی فعالیت کند و از نرم افزار استفاده کند. با توجه به این که نصف سال در نرم افزار سند خورده، آیا باید با شروع کار حقیقی نرم افزار مانده ها صفر گردد یا خیر؟
- هزینه های انجام شده توسط جاری شرکا تا چه میزان قابل قبول است؟ اگر این هزینه ها زیاد باشد چگونه می توانیم از آن ها دفاع کنیم؟
- سقف قابل قبول هزینه ها مثلاً هزینه ماموریت یا هزینه تبلیغات به چه میزان است؟ آیا از طرف سازمان امور مالیاتی جدولی برای معرفی این هزینه ها ارائه شده است؟
- اگر شرکتی موفق به دریافت دفاتر قانونی در سال اول تاسیس باشد تکلیف چیست؟
- یک شرکت که در زمینه پرورش دام و طیور است از پرداخت مالیات معاف است. اما یک دستگاه وانت وجود دارد که مالیات آن باید پرداخت شود. اولاً مالیات مربوطه به چه عنوان است، ثانیاً نحوه محاسبه مالیات آن چگونه است؟
- در پادکست 29 از یک دادنامه و یا یک رای دیوان درباره اجاره املاک (در رابطه پدر و پسر) صحبت شد که مالیات اجاره به آن تعلق نمی گیرد. لطفاً منبع دقیق را اعلام کنید. آیا در مورد اجاره ملک تجاری (مغازه پدر به فرزند پسر که شرکت ثبت کرده و فعالیت دارد) در این مورد قرار می گیرد؟
- اگر در صورتحساب بانک شرکت خریدار، چک توسط شخصی غیر از فروشنده برداشت شده باشد، می توان اینگونه برداشت کرد؟
- که طرف معامله یا همان فروشنده چک مورد معامله را در بازار خرج نموده و چک شخص دیگری به غیر از شخص فروشنده وارد شده و به احراز معامله خدشه ای وارد نشود
- در خصوص خسارت وارده از جانب پیمانکار دسته دوم به اموال شرکت آیا علاوه بر از کسر قیمت اموال خسارت دیده ارزش افزوده نیز می بایست دریافت گردد؟
- قوانینی برای ارزش افزوده ارزهای دیجیتال وضع شده است یا خیر؟
- آیا بر فروش محتوا ارزش افزوده باید لحاظ شود؟
- ما در شرکت دستگاه پوز استفاده می کنیم. ولی به نام شرکت نیست، به نام اشخاص است. آیا از نظر مالیاتی قابل ردگیری هست؟
- فردی که در جایی کارمند است و خودش هم پرونده مالیات بر عملکرد دارد و یک ملکی را هم دارد که اجاره داده طبق قانون فعلی(اصلاحی۹۴) چند معافیت به وی تعلق می گیرد؟ به طور کلی یک معافیت در حقوق؟ یا یک معافیت در حقوق و یک معافیت در عملکرد؟
- شرایط مقیم ایران آیا از منظر قانون مدنی 6 ماه می باشد. اما استاد رستگار فرمودند که یکسال دوره مالی مالیات پرداخت کرده باشند. آیا 6 ماه درست است یا یکسال؟
- آیا مبالغ پیش پرداخت را باید در سامانه 169 ابراز کنیم یا خیر؟
- پلمپ دفاتر قانونی سال 99 را در تاریخ 25 فروردین 99 در سایت اداره ثبت انجام دادیم. این مورد چه تبعاتی و چه راهکاری دارد؟
- عیدی یک معافیت دارد. شخصی که یک ماه کار کرده باشد .آیا به اندازه یک ماه معاف است یا کلا معاف است؟
- در رابطه با مالیات حق واگذاری ملک سوالی داشتم:
- ملکی رو که شامل ۳ واحد آپارتمان مسکونی و یک باب واحد تجاری بوده به مبلغ ۷۵۰ میلیون فروختیم. ارزش معاملاتی عرصه ۲۷۰ میلیون و اعیان ۱۱۰ میلیون است. حق واگذاری محل کسب ۲۶۰ میلیون است. سوالم این است که برای محاسبه حق واگذاری آیا باید ۲٪ از ۲۶۰میلیون حساب کنیم یا ۲٪ از ۳۷۰ میلیون؟
- آیا هزینهها هم در اظهارنامه ارزش افزوده اعلام می شود؟
- ما نمایندگی لوازم خانگی هستیم. آیا ارزش افزوده ای که بابت قرارداد حسابرسی شرکت پرداخت کرده ایم و یا ارزش افزوده پست فاکتور برای مشتری و ارزش افزوده قبوض برق و آب جزو اعتبار ما برای ارزش افزوده محاسبه می شود یا خیر؟
- در قسمت کسر هزینه های درمان موضوع ماده ۱۳۷ جناب رستگار فرمودند قابل کسر از مالیات ولی در متن ماده ۱۳۷ عنوان شده قابل کسر از درآمد مشمول مالیات. لطفا این مورد را توضیح بدهید.
- ما قصد تاسیس یک کارخانه تولیدی در منطقه آزاد اروند را داریم و مواد اولیه را باید از بورس کالا تهیه کنیم. حال سوال اینجاست که آیا مالیات ارزش افزوده از ما دریافت می شود یا خیر؟
- با توجه به این که برای نوشتن دفاتر به صورت ماهانه نیاز به معرفی نرم افزار هست. آیا نرم افزارهای مورد تایید سازمان مالیاتی مشخص است؟ آیا از همه نرم افزار ها می توان استفاده کرد و معرفی کرد؟ چه طور می شود نرم افزار را معرفی کرد و فرآیند آن چگونه است؟
- اگر حقوق کارمندی مشمول معافیت مالیاتی باشد ولی عیدی مثلا سال 98سه میلیون تومان،عیدی مالیات باید پرداخت کند؟
- آیا اگر صورتحساب فروش کالا را از نرم افزار حسابداری سپیدار پرینت و به مشتری بدهیم از نظر اداره مالیات قابل قبول است؟ یا باید صورتحساب دستی را بنویسیم و آماده کنیم.
- در چه صورت باید نرم افزار را به اداره مالیات معرفی کنیم؟
- برای گرفتن کد اقتصادی نیاز به اجاره نامه یا سند که به نام شرکت باشد نیاز است. اگر آن ملک اجاره نامه بنویسد و قرار نباشد اجاره ای پرداخت شود مالیاتی دارد یا خیر؟
- بعد از ثبت شرکت باید تا 2 ماه به اداره مالیات برای تشکیل پرونده برویم. اگر آدرس شرکت ملک مسکونی باشد، اداره مالیات کد اقتصادی می دهد یا خیر؟
- مدیر عامل برای حساب بورسی شرکت مبلغی پول شارژ کرده است تا با این پول سهام خریداری شود و قرار است این پول بعد از مدتی به مدیر عامل بازگردد. چگونه باید این مورد را ثبت کرد؟
- یک شعبه خارجی هواپیمایی عراقی که به کشور عراق به شهرهای نجف و کربلا مسافر می برد از ارزش افزوده معاف هستند یا خیر؟
- با عنایت به قانون بودجه 98 شرط اعمال معافیت ماده 141 ق.م.م به برگشت ارز حاصل از صادرات است. حالا اگر صادرات به صورت ریالی به عراق یا افغانستان صورت بگیرد چه اتفاقی می افتد؟ معافیت داده می شود یا خیر؟ چون اصلاً ارزی در کار نیست که برگردد.
- اگر جمع عیدی و حقوق سال از معافیت سالانه مالیات حقوق کمتر شود آیا باید مالیات عیدی پرداخت کند؟
- سوالم در مورد مالیات خوش حسابی است. این که اول در مورد این ماده توضیح بدهید. دوم این که وقتی این مالیات را پرداخت کنیم، آیا می توانیم از دارایی مسترد کنیم و یا این که باید به بهای تمام شده ثبت سفارش مربوطه برود؟
- یک شرکت پیمانکاری که برای شرکت توزیع برق کار می کند و کارهایشان به صورت اختصاصی و دولتی انجام می شود، هرساله حسابدارهای شرکت فقط صورت وضعیت های کارهای دولتی را به اداره مالیات عنوان و مالیات بر حسب همان مالیات داده می شده است. با توجه به صحبت های آقای رستگار برای سال 99 ایا لازم هست که کارهای اختصاصی شرکت(که برق رسانی به مشترکین) که درآمد دیگر شرکت های پیمانکاری برق هست نیز در دفاتر ثبت بشود؟
- چه راهکاری برای اینکه واحد مالیاتی، فاکتورهای معمولی که رقم آنها کمتر از ۱۶۴۰۰۰۰۰ ریال می باشد و فقط مهر و امضا دارد، وجود دارد؟
- با توجه با ساماندهی معافیت مالیاتی آیا موارد قابل تسری به شرکتهایی که قبل از اصلاحیه فعالیت ایجاد شدند دارد یا خیر؟ ما یک شرکت مستقر در پارک علم و فن آوری هستیم که سال ۹۵ شروع به فعالیت کردیم و ۱۰۰ % سود معافیت مالیاتی داشتهایم. آیا در سال ۹۹ به میزان ۷۰% محاسبه خواهیم شد یا ۱۰۰%؟
- پیمانکار شرکت گاز هستم و کلیه درآمدها و هزینههایم در زمینه شرکت گاز مشخص می باشد. ولی در مواقعی مشتریان شخصی دارم که نیازمند تاسیسات هستند. کالای مصرفی جهت انجام کار آنها را باید با فاکتور رسمی خریداری نمایم و طرف مقابل جهت فروش رسمی ندارم. چون شخصی حقیقی است و این فاکتورها بعضا مبلغ سنگینی هم دارند. چطور در دفاتر و سیستم مالیاتی خرید کالای خریداری شده بصورت رسمی را ثبت کنم که به مشکل نخورم؟
- آیا شخصی مستمری بازنشستگی بگیرد و مجدد در یک شرکت مشغول به کار شود، مستمری بازنشستگی او مشمول مالیات می شود یا خیر؟
- رای شماره 591 به چه معناست؟ آیا کل هفت درصد قابل کسر از مالیات شده است و یا کلا حذف شد؟ و سوال بعدی اینکه بابت دو هفتم حق بیمه قدیم در سامانه مالیاتی مختص این معافیت جایی بود. اما الان تو سامانه جایی برای کسر دو هفتم نیست. ممنون میشم کمک کنید.
- شرکت های دانش بنیان اگر منجر به زیان شوند از نظر رسیدگی ممکن است به مشکل بخوریم یا خیر؟
- برای تسلط بر شرکت های دانش بنیان تولیدی چه قوانین و منابعی را باید مطالعه کرد؟
- اگر سفارشی در سال ۹۵ ثبت سفارش انجام شده و بهای خرید آن سال ۹۵ ثبت شده، ولی ارزش افزوده ان بر اساس برگ سبز که سال ۹۸ به دست ما رسیده است. برای تکمیل ارزش افزوده و ثبت در دفاتر لطفا راهنمایی کنید.
- چرا لحاظ کردن اعتبار مودیان معاف از ارزش افزوده به عنوان هزینه به ضرر مودی است؟
- ر رابطه با مزایای غیرنقدی حقوق کارکنان در ماده ۸۳ ق.م.م (قانون مالیات های مستقیم) در بند ج تبصره عنوان کرده سایر مزایای غیر نقدی معادل قیمت تمام شده برای پرداخت کننده حقوق مشمول مالیات هستند و در ماده ۹۱ بند ۱۳ عنوان شده مزایای غیر نقدی حداکثر معادل دو دوازدهم معاف هستند. آیا منظور از مزایای غیرنقدی در این مادهها تفاوت دارد؟
- وقتی دارایی ثابت خریداری می کنیم و در قبال آن ارزش افزوده پرداخت می کنیم و آن را به عنوان دارایی در دفاتر ثبت می کنیم، آیا باید برای آن دارایی خریداری شده جهت شرکت مجدد صورتحساب برای خودمان صادر کنیم یا خیر؟
- لطفاً درباره تعریف درآمد کتمان شده در بخشنامه شماره 17940 در سال 84 توضیح و تفصیل فرمایید.
- پیرو سوال در خصوص معاف از مالیات بودن پاداش پرداختی طی سال جناب رستگار فرمودند که مطابق جز “ب” بند 2 ماده 148 قانون مالیات های مستقیم ” یک تیکه آورده پاداش و می گوید اگر پاداش ضمن سال باشد نمی خواهد. ولی اگر که آخر سال باشد ….” همانطوری که مستحضر می باشید ماده 148 هزینه های قابل قبول مالیاتی را عنوان کرده و در رابطه با جز ب بند 2 ماده 148 نیز همین طور و در صورتی که منظور جناب رستگار بخشنامه شماره 232/2401/28345 مورخ 1385/07/18 باشد پرداخت پاداش به هیات مدیره مصوب مجمع عمومی شرکتها از محل سود خالص می باشد که آن نیز در زمره هزینه های قابل قبول تلقی نمی گردد و در ادامه همین بخشنامه نیز عنوان شده که پاداش اعضا حقیقی هیات مدیره (اعم از موظف و غیر موظف ) با رعایت مقررات مالیاتی مشمول کسر مالیات حقوق می باشد و در صورت عدم اقدام توسط شرکت واحد مالیاتی نسبت به مطالبه مالیات و جرائم متعلقه اقدام نماید. لذا خواهشمند است جهت رفع ابهام و در صورت امکان جناب رستگار در این خصوص رهنمود بیشتری ارائه فرمایند.
- برای این که مشاور و یا وکیل مالیاتی شویم چه کارهایی باید انجام دهیم؟
- سوالی داشتم در مورد بخشنامه ۲۳۰/۴۸۵۷۴/د تاریخ ۹۸/۰۹/۲۷ که در مورد ضریب جدید ارزش افزوده بعضی مشاغل اشخاص حقیقی بیان می کند که منظور از فروشندگان انواع لوازم بهداشتی و ساختمانی چیست. یعنی شامل پوشش ساختمان و فروش سیمان می باشد یا خیر؟ و اصلا دلیل قانون گزار از این دستورالعمل چی بوده، ۹ درصد خرید می کنم با ۹ درصد فروش انجام می دهم. ارزش افزوده زمان پرداخت با ضریب جدید باید محاسبه و پرداخت شود؟
- با توجه به حذف ماده 104 لطفا در مورد مالیات حقالزحمه و چه کسانی مشمول 10 درصد کسر مالیات حقالزحمه میشوند و آیا بازاریابها شامل کسر 10 درصد هستند راهنمایی کنید.
- جهت این که هزینه اجاره مورد قبول دارائی قرار بگیرد حتما باید اجاره نامه رسمی باشد؟ چون بنده در سال ۹۷ یک اجاره نامه رسمی با موجر منعقد کردم و پیرو قرارداد اجاره مالیات اجاره محاسبه و پرداخت کردهام. هم چنین در گزارش خرید و فروش فصلی نیز گزارش نموده ام. با توجه به اینکه این قرار داد تا مهر ماه ۱۳۹۸ اعتبار دارد آیا می توانم قرارداد مذکور را به صورت دستی با موجر تمدید کنم و آیا این تمدید و هزینه اجاره، مورد قبول اداره دارائی است؟
- شرکت ما به پرسنل خود حق بیمه تکمیلی را پرداخت می کند و خود پرسنل جداگانه برای افراد تحت تکفل خود حق بیمه پرداخت می کنند. این پرداخت مشمول بیمه و مالیات می شود؟
- اگر شخص متوفی قبل از سال 95 فوت کرده باشد آیا طبق قانون مالیات های مستقیم قدیم مالیات برای آن لحاظ می شود یا خیر؟
- یک دفتر آگهی تبلیغاتی از سال ۹۶ حسابداری آن با بنده بوده است. ولی برای رد کرد اظهارنامه نه عملکرد نه ارزش افزوده و نه ماده ۱۶۹ تا حالا اقدام نکردیم. متاسفانه و دقیقا درآمد زیر مبلغ ۲۱میلیون هم بوده است که مشمول معافیت می شدند.الان قصد مراجعه به دارایی و اقدام برای ثبت نام کنم. بهترین حالت ممکن و صحبت کردن با ممیز چگونه است؟ البته دفتر اجاره ای است.
- تفاوت بند 8 ماده 148 و ماده 165 چیست؟ و در ضمن در آئین نامه های ذیل این مواد یکی 3 ماه و دیگری 6 ماه مهلت جهت اعلام به اداره امور مالیاتی تعیین کرده است.کدام یکی باید مد نظر قرار گیرد؟
- آیا برای شخصی که 15 روز کارکرد دارد باید معافیت مالیات بر حقوق بر اساس کارکرد محاسبه بشود؟
- خرید دارایی ثابت مرتبط با فعالیت برای کارخانجات تولیدی از ارزش افزوده معاف است یا خیر؟
- آیا هزینه های چاپ، تکثیر و پرینت برای شرکتی که کارهای بازرسی انجام می دهد و باید گزارشات را چاپ کند و تحت سی دی ارائه می دهد شامل ارزش افزوده می شود؟
- فروش سالانه کارگاهی که زیر 3 میلیارد هست را چه تکالیفی باید انجام دهیم؟
اپلیکیشن رادیو مالی
همچنین می توانید پادکست های رادیو مالی را از طریق پلتفرم های زیر بشنوید